You are currently viewing Wykorzystanie stołu chłodniczego w gastronomii

Wykorzystanie stołu chłodniczego w gastronomii

Są na rynku specjalne firmy, które oferują produkty i urządzenia dedykowane specjalne branży gastronomicznej. Lokale serwujące jedzenie muszą się zaopatrzyć w maszyny, które znacznie usprawnią całą produkcję. Do takich maszyn należą także stoły chłodnicze, które pozwalają na szybsze przyrządzanie danych potraw.

Stół chłodniczy i jego działanie

stoły chłodniczeStół chłodniczy jest zbudowany ze stali nierdzewnej. Taka budowa ułatwia utrzymanie higieny w miejscu pracy. Najczęściej jest on przydatny pizzeriom i jest wykorzystywany jako miejsce do wyrabiania pizzy. Znajduje się na nim duży blat roboczy, a także poręczne szafki, do których można schować składniki na pizzę i narzędzia. W szafkach znajdują się najczęściej prowadnice, które ułatwiają przechowywanie narzędzi i garnków. Większość stołów jest także wyposażonych w czytnik, na którym można ustawić pożądaną temperaturę. Każdy ze stołów jest wyposażony w agregat, który napędza moc stołu, gwarantując utrzymanie niskiej temperatury. Stoły chłodnicze są dostępne w różnych modelach, dzięki czemu każdy przedsiębiorca może znaleźć dla siebie najbardziej odpowiedni model. Stoły te swoją budową i zastosowanie przypomina lodówki gastronomiczne. Jednakże są to modele, które posiadają blat i szafki. Niektóre ze stołów są dodatkowo wyposażone w specjalny system do oszraniania, dzięki czemu użytkownik nie musi się martwić o  odmrażanie tych urządzeń. Pamiętajmy też o prawidłowej instalacji tego urządzenia, tak by nie pobierało ono za dużej ilości prądu. Firma oferująca takie urządzenia często jest w stanie odpowiednio zamontować stół.

 

Stół chłodniczy to urządzenie, które z pewnością przyda się jako element wyposażenia w wielu lokalach gastronomicznych. Pozwala na schładzanie wszelkich składników i na podręczne przechowywanie narzędzi i naczyń. Dostępny jest w wielu modelach.