Większość ludzi lubi nie tylko dobrze zjeść, ale także poznawać przy tym nowe smaki i kuchnie. W naszym kraju ogromnym zainteresowaniem cieszą się restauracje serwujące dania orientalne, zwłaszcza tradycyjne potrawy kuchni Azji Wschodniej i Południowo Wschodniej. Oryginalne składniki, pikantne przyprawy i wyjątkowe dodatki oczarowały podniebienia spragnionych nowości smakoszy.
Azja na talerzu
Dania orientalne występują w wielu formach. Bardzo popularnym sposobem przyrządzania potraw jest indyjskie curry, które zakłada podawanie do ryżu lub soczewicy gęstego, ostrego sosu pełnego warzyw, a czasami również mięsa lub ryb. Najważniejszymi składnikami w sosie curry są przyprawy: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, a często także cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i szalotka. Nie ma ściśle ustalonych proporcji przypraw, dlatego tak trudno jest zdefiniować przepis na ten sos. Możemy jednak kupić gotowe produkty orientalne Sklep internetowy z orientalnymi towarami może zaoferować nam pasty curry w kilku wariantach. W żółtej paście curry przeważa kurkuma i szalotka, natomiast w czerwonej najwięcej jest chilli. Zielonej paście curry smaku nadaje korzeń kolendry i trawa cytrynowa. Gotowe mieszanki mogą być czysto roślinne bądź występować w połączeniu z pastą krewetkową. Popularnymi przyprawami w tej kuchni są również anyż gwieździsty, liście i skórka limonki oraz galangal. Kupując składniki dobrej jakości, możemy spróbować samodzielnie przygotować podobne dania w swoim domu.
Kuchnia azjatycka różni się przyprawami i składnikami w zależności od regionu. Kuchnia indyjska wykorzystuje bardzo dużo aromatycznych przypraw do wytwarzania gęstych sosów. Najbardziej znany jest oczywiście sos curry, który możemy kupić w sklepach w formie gotowych past.