Naczynia posiadają wiele zalet. Materiał, z którego są wykonane nie wchłania zapachów, nie pochłania wilgoci, nie tworzą się na nim plamy i przebarwienia. Wyjątkowo twarde, nie szczerbi się i nie rysuje. Nadają się do każdego typu kuchenek – zarówno do palników gazowych, płyt elektrycznych i indukcyjnych, a także do gotowania na węglach i na otwartym ogniu. Nie można ich wkładać do mikrofalówki.
Dobrej jakości garnek żeliwny emaliowany
Naczynia te są znane od wielu wieków. Korzystały z nich nasze prababcie i babcie. Od jakiegoś czasu zaczynają wracać do łask. Znów zaczynamy doceniać ich zalety. Garnki żeliwne emaliowane to niemal naczynia idealne. Można w piec, dusić zapiekać i gotować i to na wszystkich typach kuchni. Możemy podać też w nich potrawę na stół. Długo utrzymują ciepło, więc nie będziemy musieli podgrzewać potrawy. Łatwo je czyścić i nic do nich nie przywiera. Wystarczy, że umyjemy je w ciepłej wodzie. Dzięki temu, że są pokryte emalią możemy je myć w zmywarce. Uważajmy tylko, by gorący garnek nie miał kontaktu z zimną woda z kranu. Może to go uszkodzić. Są odporne na kwasy, więc bez problemu możemy w nich gotować kwaśne potrawy. Emalia ochroni żeliwo przed uszkodzeniami. Powstrzyma również powstawanie rdzy. Żeliwo jest materiałem ferromagnetycznym – można z nich korzystać na kuchniach indukcyjnych. Na płycie indukcyjnej naczynie nagrzewa się bardzo szybko.
Naczynia tego typu po użyciu myjemy jeszcze ciepłe, w gorącej wodzie – im nie przeszkodzi odrobina płynu do mycia naczyń. Można je myć w zmywarce, ale mocne środki myjące mogą zmatowić emaliowaną powierzchnię. Nie musimy się martwić, że nasze naczynia zardzewieją. Nie ulegną również uszkodzeniu przez kwasy zawarte w niektórych produktach stosowanych w kuchni.